Rromii Nostri

Cunoaste cultura Rromi-lor la nivel international

Cultura Rromi

Romii şi cultura lor au supravieţuit vreme de mai bine de un mileniu. Dar povestea acestei supravieţuiri nu e unitară, precum a altor popoare europene. Grupurile calificate în ansamblu drept ‘ţigani’ sunt adesea extrem de diferite şi ţin să-şi sublinieze diferenţele. Mulţi romi se definesc prin vechile meserii ale strămoşilor, unele dispărute, altele reinventate în anii tranziţiei.

Rromi din America

Timp de mai bine de o mie de ani, populația Romani, sau țiganii, au rămas o comunitate oarecum închisă... până acum. Noul serial National Geographic Channel, Țigani de America, conturează un portret detaliat al familiei Johns, o familie care pune mare preț pe onoare, trăind după propriile reguli și tradiții și încercând să surprindă propria versiune a visului american.

Rromi din Brazilia

Cazul tiganilor din Brazilia ofera un bun exemplu referitor la importanta contextului social in ceea ce proveste atribuirea sensului de "etnicitate" ca o conditie relationala. Cu ocazia unor cercetari antropologice dintr-o comunitate de tigani din Sao Paulo.

Rromi din Bulgaria

Primii țigani au venit în Bulgaria în timpul Imperiului Bizantin (despre secolele XII-XIII), însă sosirea în masă a țiganilor sa remarcat în timpul înființării puterii otomane (secolele XIV-XVI), care era mai favorabilă noilor țigani decât populației europene autohtone. În timpul războiului dintre Turcia și Austria-Ungaria, la sfârșitul secolului al XVII-lea, țăranii iobagi români au scăpat de familie, trecând la posesiunile nordice ale Imperiului Otoman, inclusiv pe teritoriul Bulgariei moderne.

Rromi din Bolivia

Romii sau țiganii sunt nomazi și transnaționali. Ei sunt cetățeni ai lumii, dar își poartă întotdeauna rădăcinile și obiceiurile strămoșești. Grupul de țigani din Cochabamba-Bolivia este inițial din Spania, a fost anterior în Argentina, dar a vizitat aproape în întreaga lume și mai ales America.

Rromi din Chile

Pe rute diferite, pe mare sau pe uscat, romii au sosit în Chile în jurul anului 1900. Anii lungi de contact și coexistență cu cultura noastră, împreună cu împărțirea aceluiași teritoriu, au generat influențe diferite în multe aspecte ale vieții lor de zi cu zi. Chiar și așa, cultura țiganilor a reușit să ajungă în secolul 21 cu vitalitatea necesară pentru a menține trăsăturile de identitate ale unui popor care devine conștient de ei înșiși și construiește un viitor comun împreună cu restul societății.

Rromi din Canada

Unele familii au ajuns în Canada prin Statele Unite, altele au venit direct din Europa și până în 1910 a existat o populație Vlach-Romani semnificativă în Canada. Această populație cuprinde acum a 5-a și a 6-a generație de romi născuți canadian care vorbesc încă un dialect romani și își urmează cultura tradițională. Acestea sunt integrate în societatea canadiană principală și nu constituie o minoritate etnică vizibilă, chiar dacă își urmează cultura tradițională.

Rromi din Columbia

Tosa sau "patriarhul" face parte dintr-una dintre cele 11 kumpañii sau teritorii ale poporului rom, unde țiganii se află în Columbia, grupuri de familie al căror cap este întotdeauna tată și care au stabilit alianțe de-a lungul anilor pentru a trăi în apropiere sau pentru a continua călătoriile. Clanuri unite prin solidaritate și prin acel spirit liber care caracterizează poporul țigan.

Rromi din Franta

Abordarea franceză, care constă în a se recurge la internare, pentru a-i integra pe „ţigani” în societatea majoritară prevalează asupra abordării germane a internării, ca primă etapă a unui asasinat colectiv. În aşa fel încât, romii din Franţa, spre deosebire de cei din alte ţări ocupate de germani, nu vor fi exterminaţi în lagărul de la Auschwitz. Totuşi, nu scapă nici ei de persecuţii: familii întregi sunt internate în lagărele speciale din toată ţara, în timpul şi după ocupaţie.

Rromi din Grecia

Istoria romilor în Grecia pornește din secolul 15. Aceștia erau împrăștiați pe tot teritoriul țării, în 70 de comunități suburbane. Majoritatea romilor greci sunt creștini-ortodocși și și-au asumat identitatea greacă (limbă, nume) în timp ce o mică parte sunt romi musulmani, concentrați în zona Tracia.

Rromi din Germania

Stolipinovo - Germania, cea mai mare așezare de romi din Europa, a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea ca un "sat de romi" lângă Plovdiv. Între timp, orașul a crescut și Stolipinovo se află chiar în mijlocul său. Cartierul a înregistrat o creștere enormă a populației la începutul anilor 1990, după ce, în campania electorală, un politician aflat la putere a promis electricitate gratuită pentru întreaga comunitate.

Rromi din Italia

Italia,și-au alăturat eforturile în cadrul unui parteneriat având ca scop elaborarea unui proiect privind incluziunea socială a persoanelor de etnie romă. Rezultatul acestui demers este proiectul ,,EU INCLUSIVE –transfer de date și experiențe privind integrarea pe piața muncii a romilor.

Rromi din Iran

Tiganii au migrat in Iran si in Asia mediteraneana, incepand din secolul V, apoi in Imperiul Bizantin in secolul IX, de unde au patruns in sud-estul si centrul Europei (secolele X – XIV), ca si in nordul Africii.

Rromi din Mexic

Țiganii au sosit în Mexic în diverse valuri migratoare, principalele fiind în secolul al XIX-lea. Unii au făcut-o din Franța, Grecia, Ungaria, printre alte țări europene. Mai multe au sosit din alte țări ale continentului american. Cunoscuți în mod generic ca "maghiari", găsim populația roma, calo și Ludar1, care vorbesc propriile limbi, pe lângă spaniolă. Un rom a sosit din Polonia, când a aparținut Rusiei; Ludar a sosit din Balcani și din România.

Rromi din Polonia

Comunitatea rromi din Polonia numara aproximativ 20.000 de persoane. La ultimul recensamant, circa 15.000 de cetateni ai tarii au declarat ca folosesc zilnic limba romani, iar aproximativ 13.000 s-au declarat de nationalitate rroma.

Rromi din Portugalia

După marea ciumă din 1347, „Graeci, albanesi et cingari” au emigrat din Grecia, Epir şi de pe coasta dalmată spre sudul Italiei, în Sardinia şi în Spania şi, de aici, şi în Portugalia. Din cauze diverse, în peninsula italică au dispărut relativ repede. În Spania, Regii catolici au practicat faţă de aceştia aceeaşi politică de excludere şi asimilare precum cea vizând pe conversos (evrei convertiţi la creştinism), ceea ce a condus la o reacţie de consolidare a identităţii lor în Andaluzia, prin crearea culturii flamenco, cu implicaţii antropologice şi nu numai, importante. De altfel, se afirmă că ţiganii spanioli şi portughezi au şi exprimă o puternică conştiinţă a identităţii şi specificităţii lor.

Rromi din Peru

Sosirea sa în Peru este dificil de documentat, deoarece este un grup etnic care a călătorit în întreaga lume. Țiganii au provocat o mare curiozitate în populația din Lima de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Cu toate acestea, multe stereotipuri și credințe au înconjurat acești oameni ciudați.

Rromi din Rusia

Romii au sosit prima dată în Rusia în secolul al XVIII-lea. Ei și-au găsit nișa în societatea rusă, trăind ca comercianți de cai și artiști interpreți pentru aristocrați. În 1956, Uniunea Sovietică a interzis viața nomadă, așa că țiganii trebuiau să se stabilească într-un singur loc.

Rromi din Republica Moldova

Republica Moldova locuiecs peste 200 000 de Romi ce constituie 4% din populaţia Republicii Moldova (ei au supravieţuit Hollocaustul si alte forme de genocid – în perioada nazista peste 500 000 de Romi au fost omoriţi).

Rromi din Spania

Spania stie ca nu poate fi conceputa fara ei, fara romi. Mostenirea lor culturala e insemnata in muzica, sau dans, iar romii spanioli isi poarta cu mandrie numele de "gitanos", spre deosebire de romii din alte tari europene care considera ca orice alt apelativ are conotatii negative.

Rromi din Slovacia

În Slovacia s-a înregistrat un progres dar mai ales în pregătirea profesorilor pentru a lucra cu copii romi, mai degrabă decât pregătirea mai largă a profesorilor pentru a-şi însuşi valorile multiculturalismului şi a-şi dezvolta competenţele de abordare a diversităţii.

Rromi din Suedia

Există şi romi suedezi. Sunt aproximativ 50 de mii, iar viaţa lor nu a fost tocmai uşoară în trecut. Până în a doua jumătate a secolului al XX-lea, ei nu aveau dreptul să se mute dintr-un loc în altul, să voteze, iar în anii '70 încă li se luau copiii şi erau sterilizaţi forţat. Thomas Hammarberg a primit în 1977 premiul Nobel pentru pace, în calitate de reprezentant al Amnesty International, iar din 2006 şi până în 2012 a fost comisar european pentru drepturile omului. Azi, el este preşedintele Comisiei Împotriva Antiţigănismului, creată de Guvernul suedez acum un an, pentru a ajuta la integrarea romilor în societate.

Rromi din Turcia

Comunitatea romilor turci, populație denumită științific horahane sau horahai. Specificul comunități este dat de apartenența musulmană a romilor, termenul horahane sau horahai ar însemna în limba romă „turc” sau „non-rom”.

Rromi din Ungaria

Țiganii au ajuns în Regatul Ungariei în secolele al XIV-lea–al XV-lea, refugiindu-se în urma cucerii Peninsulei Balcanice de către otomani. Prima prezență a romilor în Ungaria medievală a fost înregistrată într-o scrisoare a lui Mircea cel Bătrân în autonomia Țării Făgărașului; Viștea de Jos, Viștea de Sus și Arpașu de Jos fiind localități colonizate de romi.

IN CURIND MAI MULTE CULTURI...

TOP
Translate »